Sienikeitto – Herkullinen ja ravitseva vaihtoehto ruokapöytään
Syksy on saapunut tai saapuu aikanaan ja sen myötä myös sienikausi on kuumimmillaan. Mikä olisikaan parempi tapa hyödyntää metsän antia kuin valmistaa herkullista ja ravitsevaa sienikeittoa? Sienikeitto tarjoaa täyteläisen makuelämyksen sekä lämmittää syksyisillä säillä. Lisäksi se on helppo valmistaa ja sopii mainiosti niin arkeen kuin juhlaankin. Lue eteenpäin, niin saat vinkkejä parhaiden sienten valintaan sekä ohjeet herkullisen sienikeiton valmistamiseen.
Huom! Jos luet tätä kauden ulkopuolella eikä sinulla ole sieniä säilöttynä, tai haluat vain nopeasti fiilistellä sienikeittoherkulla ja samalla vähän vaihtelua proteiiniaterioihin, Formula 1 Savoury Meal (Sienikeitto) on täydellinen valinta!
Sienikeiton valmistus – valitse parhaat sienet
Ennen kuin voit valmistaa herkullisen sienikeiton, on tärkeää valita oikeanlaiset sienet. Suositeltavia vaihtoehtoja sienikeittoon ovat esimerkiksi herkkusienet, kantarellit ja suppilovahverot. Voit käyttää joko tuoreita tai pakastettuja sieniä, mutta muista aina tarkistaa niiden kunto ennen käyttöä. Vältä käyttämästä pilaantuneita tai huonokuntoisia sieniä, sillä ne voivat vaikuttaa sekä makuun, että olla potentiaalisesti haitallisia.
Kuinka valmistaa sienikeitto
Sienikeiton valmistaminen on helppoa ja vaatii vain muutamia perusvaiheita. Ennen aloittamista puhdista ja pilko valitsemasi sienet. Voit halutessasi myös kuoria herkkusienet ennen pilkkomista.
Sienikeiton ainekset:
- 500 g tuoreita sieniä (esim. kantarelleja tai herkkusieniä)
- 1 sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- 50 g voita
- 1 l kanalientä tai kasvislientä
- 2 dl kermaa
- 1 rkl vehnäjauhoja (valinnainen, suurustamiseen)
- Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- Tuoretta persiljaa tai timjamia koristeluun
Sienikeiton valmistusohjeet:
- Puhdista sienet huolellisesti ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulin kynnet.
- Sulata voi pannulla keskilämmöllä. Lisää sipuli ja valkosipuli, ja kuullota niitä kunnes ne ovat pehmeitä.
- Lisää sienet pannulle ja paista, kunnes kaikki neste on haihtunut ja sienet saavat hieman väriä.
- Jos käytät jauhoja suurustamiseen, ripottele ne nyt sienien päälle ja sekoita hyvin. Anna jauhojen kypsyä hetki.
- Lisää liemi pannulle ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
- Sekoita kerma keittoon ja kuumenna, mutta älä anna keiton enää kiehua.
- Mausta suolalla ja pippurilla. Voit soseuttaa keiton sileäksi sauvasekoittimella, jos haluat tasaisen rakenteen.
- Tarjoile keitto koristeltuna tuoreella persiljalla tai timjamilla.
- Nauti lämpimänä hyvän leivän kera!
Ravitsemustietoa sienikeitosta
Sienikeitto on paitsi herkullinen myös ravitseva vaihtoehto syksyiseen ruokapöytään. Sienet ovat erinomainen proteiinin lähde ja sisältävät myös runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi sienet ovat vähäkalorisia, joten sienikeitto sopii hyvin myös painonhallintaan. Voit tehdä keiton vieläkin terveellisemmäksi käyttämällä kevyttuotteita tai kasvipohjaisia vaihtoehtoja esimerkiksi kermaa korvaamaan.
Vinkkejä sienikeiton maustamiseen
Sienikeitto saa makunsa erilaisista mausteista ja yrteistä. Voit lisätä keittoon esimerkiksi tuoretta persiljaa, timjamia tai rosmariinia antamaan sille raikkautta ja aromia. Lisäämällä hieman valkosipulia saat keittoon lisää potkua. Voit myös kokeilla erilaisia mausteseoksia, kuten currya tai paprikajauhetta, luodaksesi oman uniikin makuyhdistelmän. Muista maistella keittoa matkan varrella ja säädellä maku juuri sinulle sopivaksi.
Tarjoile sienikeitto lämpimänä
Sienikeitto on parhaimmillaan tarjoiltuna lämpimänä. Voit viimeistellä keiton esimerkiksi ranskankerman tai smetanan nokareella, joka antaa sille kermaisen ja täyteläisen maun. Lisää halutessasi päälle vielä hieman tuoretta persiljaa tai muita yrttejä koristeeksi. Tarjoile keitto esimerkiksi rapean leivän tai tuoreen salaatin kanssa, jotta saat ateriasta monipuolisen ja tasapainoisen.