Kehosi painosta merkittävä osa koostuu vedestä. Riittävä nesteytys eli ihanteellisen nestetasapainon säilyttäminen on elintärkeää kaiken ikäisille ihmisille. Kehostasi poistuu jatkuvasti vettä hengityksen ja hikoilun kautta, joten onkin tärkeää juoda tarpeeksi korvaavia nesteitä.

Monet kokevat kuitenkin päivittäin nautittavan nesteen määrän haastavana, ja useat juovatkin huomattavasti vähemmän vettä mitä pitäisi. Helteellä nesteen tarve luonnollisesti kasvaa vielä entisestään. Keskikokoisella naisella normaali veden tarve on 2,0 – 2,5 litraa päivässä ja miehellä se on vielä suurempi, jopa 3,0 – 4,0 litraa päivässä.

Miksi nestetasopainon ylläpito on tärkeää?

Nestetasapaino vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elimistömme toimintaan – muun muassa lämpötasapainoon, verenkiertoon, ruuansulatukseen sekä ravinteiden imeytymiseen ja kuljetukseen.

Mikäli olet nauttinut liian vähän nestettä, alkaa kehosi reagoida siihen. Ruumiinlämpö nousee ja lihasten toimintakyky heikentyy. Tällöin on tavallista, että myös vireystila laskee. Vakava elimistön kuivuminen voi vaurioittaa jopa munuaisia. Tämän takia etenkin rankan urheilusuorituksen aikana ja jälkeen on huolehdittava hyvästä nesteytyksestä, koska liikunta ja hikoilu poistaa nestettä kehostamme nopeasti.

Vesipitoiset kasvikset, hedelmät ja vihannekset

Voit helpottaa nesteensaantia syömällä sellaisia kasviksia, joiden painosta valtaosa koostuu vedestä.  Listasimme muutamia vihanneksia ja hedelmiä, joita nauttimalla pystyt vastaamaan helpommin päivittäiseen nesteensaantiin. Voit valmistaa vaikka värikkään ja nestepitoisen lounassalaatin. Herkullisia hedelmiä ja marjoja voit hyvillä mielin nauttia aamupalalla, välipalalla, smoothiessa tai salaatin seassa. Veden lisäksi saat itsellesi tärkeitä vitamiineja, kuituja ja hivenaineita.

Ota tavaksi nauttia vähintään puoli kiloa tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Kehosi kiittää!

Tässä vielä esimerkkejä vesipitoisista hedelmistä ja kasviksista:
Vesipitoisuus on ilmoitettu suluissa.

  1. Kurkku (96,7%)
  2. Jäävuorisalaatti (95,6%)
  3. Selleri (95,4%)
  4. Retiisi (95,3%)
  5. Ananas (95,0%)
  6. Tomaatti (94,5%)
  7. Melonit (90,0%)
  8. Mansikka (89,0%)
  9. Tuore luumu (84,0%)
  10. Omena (80,0%)